Juniorke Koprivnice pobijedile na turniru

Nakon odlične igre domaće košarkašice su u dva dana uspjele pobijediti sve svoje protivnice i ponovo osvojiti jaki međunarodni turnir u juniorskoj konkurenciji.

U srijedu i četvrtak u dvorani Branimir odigran je jubilarni 10. međunarodni košarkaški turnir. Tri dana prije početka turnira stigao je najprije poziv za Viktoriju Čehok da se pridruži pripremama kadetske reprezentacije u Vodicama, a dan kasnije i za trenera Mihaela Laptuša. Izgledalo je da će ekipa biti vidno oslabljena izostankom jedne od najboljih igračica i trenera ekipe. Na turnir su pozvane ekipe iz samog vrha Slovenske, BiH, Mađarske, Srbije i Hrvatske i nije bilo realno očekivati obranu prošlogodišnje titule pobjednika. No, domaće se nisu htjele samo tako predati.
U grupnoj fazi natjecanja u prvoj utakmici trebalo je pobijediti odličnu ekipu Kanizsa iz Mađarske. Utakmica je dobro otvorena, ali slijedi lagani pad u igri, no kad je ekipa došla na “radnu temperaturu” razlika je postupno rasla. Ekipa Kanisza je nezgodan protivnik, tehnički i taktički vrlo dobar, s dvije izuzetne pojedinke Horvat i Kardosh, oko kojih se sve vrti. Oba naša centra Emily Lončarek (11 koševa) i Petra Mihalić (12 koševa) odigrale su cijelu utakmicu na visokoj razini, odmah iza najbolje Ive Ilić (29 koševa). Veliki dio posla u obrani napravile su Lucija Begić (7 koševa) i Ana-Marija Bagarić (5 koševa).
Početak druge utakmice, protiv Odeje iz Škofje Loke, bio je vrlo nervozan. Nakon dobro izrađenih akcija i kontranapada propušteno je više od nekoliko “zicera”, ali obrana je u tim trenucima jako dobro funkcionirala. Nakon poluvremena napad je proradio – Emily Lončarek je zagospodarila pod oba koša, presjekla nekoliko lopti i poentirala, Iva Ilić je ubacila 2 trice, Lucija Begić jednu i nakon par dobrih obrana i uspješnih napada razlika je narasla na +20. U zadnjoj četvrtini utakmica je mirno privedena kraju. Lončarek je s 19 koševa bila prvi strijelac utakmice, Iva Ilić dodala je 17 koševa.
Ovim dvjema pobjedama Koprivnica je osigurala polufinalnu utakmicu sljedećeg dana protiv drugoplasirane ekipe iz druge grupe u kojoj su se natjecali Basket Una, Vindi i Karlovac. S obzirom da je Karlovac pobijedio u obje utakmice, a Vindi je iznenadio ekipu iz BiH, polufinalni parovi bili su Karlovac-Kanizsa i Koprivnica-Vindi.
Ekipa iz Varaždina dobro nam je poznata s obzirom da smo protiv njih nedavno igrali 2 teške rovovske utakmice i takva se i sada očekivala. No, domaće djevojke se odlučile pokazati što znaju. Opet su odigrale odličnu obranu “čovjeka” skoro cijelu utakmicu, a napad je ovaj puta “radio” od prve sekunde. Gošće nisu mogle vjerovati što ih je snašlo, do poluvremena je bilo već +26. U drugom dijelu sve domaće igračice dobile su priliku za igru i solidno odigrale, a standardno najbolja bila je Iva Ilić s 32 koša (3×3). Ovom pobjedom izboreno je finale.
U drugoj polufinalnoj utakmici Karlovac je savladao ekipu iz Kanizse i sve je bilo spremno za veliko finale domaćih i velikih sportskih prijatelja iz Karlovca. No, prije finala odigrale su se i utakmice za 5. i za 3. mjesto. Ekipa Odeja iz Slovenije sigurnom igrom savladala je ekipu Basket Una iz Novog Grada/Hrvatske Kostajnice, a Vindi se oporavio od velikog polufinalnog poraza i pobijedio Kanizsu iz Mađarske i osvojio broncu na turniru.
Dakle, u finalu je slijedio susret dviju ekipa čiji susreti su uvijek bili izjednačeni i često su odlučivale nijanse. U takvom ozračju prošlo je cijelo prvo poluvrijeme koje je završilo sa +2 za domaće. Obrana obje ekipe bila je vrlo dobra, a napad solidan uz povremene propuste. U drugom dijelu, koji je obično na utakmicama uzlet domaćih dogodilo se suprotno. Trener protivnica dobro je snimio naše uigrane napadačke akcije, protivnice su znale kako se obraniti, pa smo ih morali završavati ili istekom napada ili su nam bile “na lopti”. Ekipa Karlovca u napadu nije igrala tipično – dvije najbolje i najviše igračice Belošević i Hajdin igrale su vani, organizirale igru i ulazile pod koš poput playmakera. Sve to skoro je uzrokovalo raspad sustava kod domaćih (od vodstva +5 do -8), ali krajem treće četvrtine domaće nalaze recept za igru – nestandardni završetak svake akcije u napadu uz agresivnu obranu “čovjeka”. To je urodilo povratkom u utakmicu i u zadnju četvrtinu krelo se sa -3. Agresivna obrana i dalje je urodila plodom, a šut je proradio kao u najboljim danima i utakmica je bila riješena 3 minute do kraja. Sve djevojke su odigrale sjajno tu zadnju četvrtinu, a opet se kapetanski iskazala Iva Ilić s 31 košem (2×3) – bila je motor obrane i napada na ovoj utakmici kao i na cijelom turniru, a to joj je donijelo i nagrade: MVP (najbolja igračica turnira), mjesto u najboljoj petorci turnira, a bila je i najbolji strijelac sa 109 koševa. Nagrade najboljim ekipama i pojednicima dodijelio je tajnik Zajednice sportova županije, svjetski poznati atletičar, g. Branko Zorko.
Košarkašice Koprivnice zasluženo su osvojile domaći turnir, pokazale su kvalitetu – najbolju igru, stabilnost i ozbiljnost u najtežim trenucima utakmica. Lijepo je to saznanje pred završetak sezone i utakmice koje slijede – odlučujuća utakmica protiv Podravca u juniorskoj konkurenciji, te skorim poluzavršnicama prvenstva Hrvatske u U16 i U18 kategoriji.
Na kraju, iz ŽKK Koprivnica zahvaljuju svim pokroviteljima i donatorima, gradskoj i županijskoj zajednici sportskih udruga, županijskom košarkaškom savezu, pizzeriji Kalimero, Pelati d.o.o. iz Ludbrega, a ponajviše Podravki koja je svakog učesnika ovog turnira nagradila prigodnim poklon-paketićem i vodom za okrijepu.

ŽKK”Koprivnica” – ŽKK”Kanisza” 64:50 (13:16,20:9,15:8,16:17)
ŽKK”Koprivnica”: J.Đukin, E.Markek, A-M.Bagarić 5, E.Lončarek 11, L.Begić 7, I.Ilić 29, D. Kovačić, P.Mihalić 12, V.Šestak, N.Vida, D.Hegedušić.
ŽKK”Kanisza”: Buti 2, Karancz 6, Nagy, Horvath 16, Herman 4, Kardos 20, Bernath 2, Katona, Szekely, Gutai, Torocsik.

ŽKK”Koprivnica” – ŽKK”Odeja” 56:35 (8:5,9:10,26:6,13:14)
ŽKK”Koprivnica”: J.Đukin, E.Markek, A-M.Bagarić 5, E.Lončarek 19, L.Begić 9, I.Ilić 17, D.Kovačić 2, Mihalić 4, V.Šestak, N.Vida, D.Hegedušić
ŽKK”Odeja”: Tomažić, M.Šturm, J.Šturm 5, L.Zupan, T.Rihtaršić, Alič, P.Zulić, P.Zupan 15, N.Rihtaršić, Suprič 15

POLUFINALNA UTAKMICA
ŽKK”Koprivnica” – ŽKK”Vindi” 74:32 (17:2,18:7,18:16,21:7)
ŽKK”Koprivnica”: J.Đukin 1, E.Markek 10, A-M.Bagarić 11 (2×3), E.Lončarek 1, L.Begić 3 (1×3), I.Ilić 32 (3×3), D.Kovačić, Mihalić 8, V.Šestak 6, N.Vida, D.Hegedušić 2
Trener: Damir Betlehem
Pomoćni trener: Vedran Vlahović
ŽKK”Vindi”: S.Đurasek, N.Premuž 4, Ć.Petreković 5, M.Zadravec 5, R.Štrocinger 2, L.Brezovec 12, S.Ivanković, E.Veseljak 2, L.Kauzler, J.Cik 2, M.Petreković
Trener: Ida Šnidarić

FINALNA UTAKMICA
ŽKK”Koprivnica” – ŽKK”Karlovac” 54:50 (16:15,11:10,8:13,19:12)
ŽKK”Koprivnica”: J.Đukin, E.Markek 8, AM.Bagarić 8 (1×3), E.Lončarek 1, L.Begić, I.Ilić 31 (2×3), D.Kovačić, Mihalić 6, V.Šestak, D.Hegedušić
Trener : Damir Betlehem
Pomoćni trener : Vedran Vlahović
ŽKK”Karlovac”: L.Hajdin 17, M.Lekaj 2, I.Belošević 16, I.Jakin 3, I.Jurilj, H.Divčić 3 (1×3), M.Gvožđak 5, M.Puntar 4, D.Perković
Trener: Vedran Benić

REZULTATI SVIH UTAKMICA TURNIRA:
Grupa A
ŽKK”Karlovac” – ŽKK”Vindi” 50 : 35
ŽKK”Vindi” – ŽKK”Basket Una” 48 : 30
ŽKK”Basket Una” – ŽKK”Karlovac” 41 : 48
Grupa B
ŽKK”Koprivnica” – DKK”Kanizsa” 64 : 50
DKK”Kanizsa” – KK”Odeja” 59 : 46
ŽKK”Koprivnica” – KK”Odeja” 35 : 56

POLUFINALE
ŽKK”Karlovac” – DKK”Kanizsa” 60 : 44
ŽKK”Koprivnica” – ŽKK”Vindi” 74 : 32

Utakmica za 5. mjesto
KK”Odeja” – ŽKK”Basket Una” 66 : 46

Utakmica za 3. mjesto
ŽKK”Vindi” – DKK”Kanizsa” 54 : 47

FINALE
ŽKK”Koprivnica” – ŽKK”Karlovac” 54 : 50

KONAČNI POREDAK NA TURNIRU:
1. KOPRIVNICA, Koprivnica
2. KARLOVAC, Karlovac
3. VINDI, Varaždin
4. KANIZSA, Nagykanizsa, Mađarska
5. ODEJA, Škofja Loka, Slovenija
6. BASKET UNA, Novi Grad, BiH

NAGRADE:
– MVP (najbolja igraĉica) – Iva Ilić (Koprivnica)
– NAJBOLJI STRIJELAC – Iva Ilić (Koprivnica) – 109 koševa (4 utakmice)
– NAJBOLJA PETORKA – Iva Ilić (Koprivnica),
Iva Belošević (Karlovac),
Karmen Petreković (Vindi),
Reka Kardos (Kanizsa),
Pia Zupan (Odeja)
– NAJBOLJA TRICAŠICA (natjecanje) – Helena Divĉić (Karlovac)
– NAJMLAĐA IGRAĈICA – Dora Kovaĉić (Koprivnica)
– NAJBOLJI TRENER – Damir Betlehem (Koprivnica)
– NAJSIMPATIĈNIJI TRENER – Vedran Benić (Karlovac)
– NAJSIMPATIČNIJA TRENERICA – Ida Šnidarić (Vindi)